Gimnàstica mental i com frenar els efectes de l’Alzheimer

Gimnàstica mental i com frenar els efectes de l’Alzheimer

En motiu del Dia Mundial d’aquesta malaltia, el Centre Cultural va acollir una conferència a càrrec de la neuròloga Maria Teresa Arrufat i una petita exposició emmarcada en el projecte «Art i salut»

La sala d’actes del Centre Cultural va acollir ahir una conferència en motiu del Dia Internacional de l’Alzheimer que se celebra avui, 21 de setembre. La neuròloga Maria Teresa Arrufat, especialista en aquesta malaltia, va protagonitzar una xerrada on es va explicar de forma molt pedagògica, els símptomes, les causes i els tractaments de l’Alzhaimer.

Unes 800.000 persones a Espanya pateixen aquesta malaltia, tal com va recordar la regidora de Salut Pública, Gemma Balanyà, en iniciar un acte que també va comptar amb la participació de Carmen Barros, del Centre de Dia Les Orenetes. Com que l’Alzheimer no té cura, els tractaments se centren en millorar la qualitat de vida del malalt. Un d’aquests tractaments més efectius, segons la doctora Arrufat, consisteix en practicar l’estimulació cognitiva, una mena de gimnàstica mental. Aquesta es pot dur a terme amb jocs, lectura i activitats que provoquen un augment de la reserva cognitiva: “amb una bona reserva cognitiva la malaltia triga 4 anys més en debutar”.

Durant la malaltia, però, el tractament i el metge no pot oblidar tampoc el fonamental paper del cuidador, tal com també va apuntar Carmen Barros en iniciar la conferència. “S’ha de cuidar el cuidador, tots som persones i tenim els nostres projectes individuals”, apuntava Arrufat, “se li ha de donar temps lliure”.

Teràpia lúdica ocupacional

Una altres de les teràpies molt recomanades per la neuròloga és la teràpia lúdica ocupacional, que consisteix en exercitar les habilitats necessàries per dur a terme les activitats bàsiques. “Estar ocupats és fonamental per tots nosaltres, sentir-se inútil és el pitjor que li pot passar a una persona i especialment a un malalt d’Alzheimer”, reflexionava Maria Teresa Arrufat.

El projecte “Art i Salut”, impulsat pel Museu d’Història de Cambrils i el Departament de Cultura, és un “molt bon exemple d’aquesta pràctica, segons la doctora Arrufat. La iniciativa consisteix en acostar continguts culturals als malalts d’Alzheimer. “L’objectiu és fer visible la cultura i garantir-ne l’accés a les persones grans”, explica Cinta Mata, impulsora de la iniciativa, “intentem demostrar que són ajudes que fan que el procés de la malaltia sigui més lent”.

El projecte “Art i Salut” permet a les persones del Centre de Dia Les Orenetes visitar les instal·lacions del Museu d’Història de Cambrils i també les diferents exposicions que hi ha a les sales cambrilenques. També s’intenta afavorir el desenvolupament artístic dels malalts, però sense que sigui “la típica activitat de pinta i colorea”. Les obres creades pels usuaris de Les Orenetes es van poder observar, abans i després de la conferència, en aquesta petita exposició a la sala d’actes.

QUEDAMOS EN CONTACTO

Casa Sant Josep (Hermanos de La Salle)
Carretera N-340, Km 1145
43850 CAMBRILS (Tarragona)
Email: afacostadorada@hotmail.com
Tel: 689 73 80 31 – 977 26 10 94

HORARIOS

Estamos en nuestro centro de lunes a domingo de 9:00 a 18:00

SÍGUENOS EN

Abrir chat
Hola
¿En qué podemos ayudarte?